Näsums Byutveckling träffar “Klicken”

Hjärta och hårt arbete kan flytta berg… eller få ett damlagi en liten by att nå långt!

Angelique Winther, ett namn känt i Näsum? Nä, kanske inte, men om man säger ”Klicken” då säger många ”aha”! Och säger men Angelique Sandberg kanske en och annan också nickar igenkännande då denna Näsumsprofil är uppväxt i Vilshult, inte långt härifrån.

Det är en vanlig vardagskväll mitt i veckan när jag träffar Klicken nere på Öllervallen. Själv är jag en fotbollsmamma, trots att jag själv aldrig spelat, som via mina tre barn hängt många timmar på vallen de senaste åren. Jag har sett hur klubben har utvecklats från endast ett A-lag för herrar till en blomstrande klubb med nästan 100 aktiva barn och både herr- och damlag. Och ett damlag som i princip gjort som humlan – flugit fastän det inte ska gå! Jag vet att Klicken har varit en viktig del i detta och jag måste säga att jag länge varit nyfiken på att höra mer om vem hon är, hur hon hamnade här och hennes tankar kring fotboll i allmänhet och rollen som ledare i synnerhet. Det blir en spännande intervju!

Näsums IF hade för bara några år sedan inget damlag i fotboll alls, men då några lokala spelare kände suget igen, startade en succéartad resa från ett ihopsamlat lag som gick in i division 4 till ett etablerat toppfemlag i division 2, på bara fyra år! Vad ligger bakom en sådan framgång? Ja, en bra tränare måste ju vara ett av svaren.

Men vi backar bandet, till mitten av 80-talet, när en flicka på 8-9 år som vill spela fotboll gör sin debut i pojklaget i Vilshult. För på den tiden var det färre tjejer som spelade och flicklagen få. En flicka, som yngst av sex syskon och med fem äldre bröder säkerligen hade en särskild plats i skaran. Och kanske fem supportrar vid sidan av planen? Och ja, visst är det Klicken vi talar om, för innan hon hamnade som tränare hade Klicken en lysande fotbollskarriär bakom sig (och är spelande tränare även idag). Från Vilshults pojklag gick resan vidare till Jämshögs flicklag (där hon spelade tillsammans med Anna Svensson, en känd fotbollsprofil i Näsum), till division 2 i Lörbys IF, divison 1 i Kristianstad/Wä för att slutligen vara en bidragande faktor till KDFFs återtåg till allsvenskan. Vid 25 års ålder avslutade hon dock elitsatsningen för att satsa på arbete och familj, idag gift och mamma till två barn.

Jag googlar på Klicken för att se vad man får upp och jag konstaterar att lovorden om henne som fotbollsspelare är många, hon har uppenbarligen varit en uppmärksammad och uppskattad spelare.

Jag frågar henne varför hon valde Näsum och ta sig an ett på pappret kanske omöjligt uppdrag? En liten klubb som från början inte ens hade tillräckligt många spelare. När Klicken kommer in har laget börjat etablera sig och gått upp i division 3, men med klättringen ställs också mer krav på spelarna och antalet aktiva, liksom tränaren. Klicken funderar lite och säger att ursprungligen var det nog Anna (Svensson) som övertalade henne att fundera på det, att komma och se om det kunde vara något. Det var inte alls givet att hoppa på uppdraget, under hennes uppväxt var Näsum mest ”en by man passerade”. Men utmaningen var svår att stå emot och idag är det Näsum och föreningen som gjort att hon stannat. Klicken säger att här finns hjärta som brinner för både byn och fotbollsklubben och det spelar stor roll för henne som tränare. Idag kör hon in i byn och blir varm i hjärtat varje gång. Och att det med åren verkligen har blivit ett ”gött gäng” i damlaget.

Själv tänker jag, nä jag vet, att Klicken själv har en stor del i detta. Och blir nyfiken på vad hon har för filosofi kring ledarskap för att nå dit de nått. Hon svarar att hon ser det som att hennes jobb är att ge laget goda förutsättningar för att lyckas, men att hon är noga med att varje spelare har eget ansvar för att ta vara på sin del. Detta är hennes första tränaruppdrag, men hon hade redan innan en idé om hur hon ville jobba med laget och individerna. Att det för henne var allt eller inget när hon gick in i uppdraget, att hon därför också lägger mycket tid på både laget och individen. Att hon är ”nördig” på detaljerna. Att utgångspunkten är att ta vara på det positiva hos varje spelare, det man gör bra, för att skapa energi. Att det inte hjälper att skrika på dem och vara auktoritär, att en satsning på ett lag är långsiktig och inte bara här och nu. Att lägga mer tid på det som fungerar än det som inte fungerar och bygga på styrkorna hos varje spelare. Och att det hela tiden krävs hårt arbete för att komma dit man vill.

Jag frågar vad hon arbetar med till vardags, för tränarjobbet är ju inte heltid, och Klicken berättar att arbetar som behandlingspedagog och ungdomscoach. I den rollen coachar hon unga vuxna in i arbetslivet. Har hon nytta av det i tränarrollen frågar jag? Ja, skrattar hon, den pedagogiska delen behövs även i tränarrollen.

Innan vi skiljs åt frågar jag henne om vad hon tror om årets säsong, hur kommer det att gå? Hon säger att målet är att klara samma resultat som förra året, det vill säga övre halvan i division 2. Och att hon hoppas att Näsumsborna fortsätter att komma ned och stötta dem såsom de gör, det betyder mycket för henne och laget.

När vi avslutat intervjun och jag satt mig i bilen tänker jag att Näsums IF har gjort ett kap i Klicken. Med den tränar- och ledarfilosofin skulle till och med jag kunna börja träna fotboll. Även om en fotbollskarriär vid 47 års ålder knappast är trolig. Och att en bättre ambassadör för Näsum kan vi inte få, för hjärtat för en by sitter inte i om man är född där, utan vad man ger och får tillbaka i samspel med dess invånare. Och att jag kommer att vara på plats på Öllervallen den 9 maj när det är derby mot Åhus.

Malin Wildt-Persson