Näsums Byutveckling träffar Malin & Lena

En av sommarens otroligt varma och soliga dagar möter jag upp två av Byutvecklingens pionjärer, Lena Björklund och Malin Wildt-Persson. Vid vårens årsmöte valde dessa både kvinnor att lämna sina föreningsuppdrag i Näsums Byutveckling – efter fem produktiva och händelserika år som sekreterare respektive ordförande. Det blir ett reflekterande samtal kring Näsums Byutveckling – hur allt startade och hur allt blev?

Lena och Malin hittade båda till Näsum år 2001 genom att följa sina hjärtan hit. Tandsköterskan Lena flyttade från Vånga när hon träffade sin Peter och arbetar idag i familjeföretaget Br. Björklunds Grus AB. Husdjursagronomen Malin träffade sin man Thomas under studentåren i Uppsala och arbetar idag på Skåne Nordost. Båda har alltid engagerat sig ideellt i olika sammanhang såsom körverksamhet och idrottsföreningsliv och när det 2013 började pratas om att bilda en förening för att synliggöra allt som faktiskt händer i byn ville båda vara delaktiga!

Både Lena och Malin tycker att Näsum är fantastiskt att bo och växa upp i. Som smultronställen nämns vilka vyer som helst mot Ivösjön, naturen i Skinsagylet eller hemma hos Lena i Gonarp. “Vi bor mellan bergen i en egen liten värld där det är tryggt”. ”Lyft bara blicken och se våra bra samhällsfunktioner. Och Näsum är faktiskt bara 1,5 timme från Kastrup”!

Hur bildades då Näsums Byutveckling? Jo, föreningen föddes ur en Leader ESS-arbetsgrupp (leaderskane.se) som under några byaträffar utforskade visualiserande frågor såsom ”vad tänker du på när du hör Näsum” och ”var skall Näsum vara om fem år”? Med målet att få folk att bo kvar, vilja flytta hit och företag att verka här bildade så ett gäng Näsumsbor en ideell förening kallad Näsums Byutveckling. Föreningen vill samla Näsums invånare, företagare, föreningar och organisationer under ett paraply och ordna aktiviteter som ökar kontakten mellan byns invånare och skapar engagemang, glädje och framtidstro!

Malin minns det som ”turligt att de olika ledamöterna vid föreningens bildande hade så olika kompetenser från sina vardagsjobb så att vi matchade varandra”. Blandningen av folk som var inflyttade och uppväxta i byn var också lyckosam, ”att vi inte är härifrån gjorde att vi kunde gå förbi invanda relationer – testa ni fick vi höra”. Efter uppstart av hemsidan Nasum.se och ett Facebook-konto ville ledamöterna göra något handfast för att synliggöra att föreningen bildats och genom Hjulrundan 2013 fick föreningen enligt Lena ”drag under galoscherna direkt”.

Och sen har det rullat på, arbetet med ”Spelkulan” var nästa stora händelse – fotbollsplanen mitt på skolgården invigdes år 2014 och används sedan dess flitigt av barnen i byn. Näsums Byutveckling med samarbetspartners står även bakom en årlig företagarträff, cykelfest, kosläpp, Valborgsfirande, kyrkokonserter, stipendiet ”Näsum i mitt hjärta” mm. ”Tänk vad folk tillsammans kan åstadkomma utan egen vinnings skull”, säger Malin. ”Man skall inte förringa det lilla”, menar Lena och poängterar att ”fysiska möten är bra för bykänslan. Det är när människor möts som det händer något”.

En medveten strategi från föreningens sida har varit den mediala uppmärksamheten. Malin har skickat ett pressmeddelande till lokaltidningen VARJE gång det hänt något i byn och ”vi har fått bra press”. Det bästa betyget på vad Byutvecklingsföreningen faktiskt betytt för Näsum är att attityden till att bo här verkar ha ändrats de senaste åren. ”Förr ville ingen erkänna att man bodde i Näsum, nu är det här det händer”!

Byutvecklingen drivs helt ideellt och de nio ledamöterna träffas månadsvis på föreningsmöten, men betydligt oftare inför olika engagemang och aktiviteter. Kommunen stöttar föreningen med ett årligt bidrag, lokala företag betalar en peng för att synas på hemsidan och så kan privatpersoner bli stödmedlemmar. Malin lyfter fram att ”det är viktigt att det inte bara är styrelsen som skall jobba”, men som Lena flikar in ”aktiviteterna ger ringar på vattnet och det är svårt att hålla igen och inte springa för fort”. Genom instiftandet av stipendiet ”Näsum i mitt hjärta” ifjol är det enkelt för alla byns invånare att söka finansiering och få till den där aktiviteten man vill skall hända. Lilla Cykelfesten förra sommaren och Spökrundan på Ryssberget i höstas är två goda exempel på genomförda stipendier. För som Lena säger ”en levande landsbygd lever inte av sig själv – det är vi invånare som gör den levande”.

Efter nära fem års byutvecklande kände Lena förra hösten att ”det började bli dags ställa in löparskorna. Tiden var mogen”. Och i Malin hade tankar om ett föreningsfritt år börjat gro, men ”det måste kännas rätt och finnas bra folk att lämna över uppdraget till”. Det har bara gått några månader sedan de lämnade Byutvecklingen, men båda anser att det är skönt att hämta andan lite. ”Nu hinner man det man tänker att man vill göra”. Det de minns bäst från sina fem år i föreningen är den lyckade julkonserten med det kända acapella-gruppen ”Vocal Six” och invigningen av Spelkulan när en landslagsspelare klippte bandet.

Under årens lopp har styrelseledamöterna i Näsums Byutveckling bytts ut och nu är det endast den nya ordföranden Elin Daufeldt som varit med sedan starten. Malin anser att det ”är bra att styrelsen omsatts under åren, det poppar upp nya saker. Det har heller inte varit svårt hitta ledamöter, alla kan bidra med något”. Och Näsums Byutveckling, som firade sitt femårsjubileum i våras, är en förening som är här för att stanna. Om några veckor är det återigen dags för cykelfest i byn och redan före dess arrangerar Byutvecklingen en företagsträff där byns entreprenörer ges möjlighet till erfarenhetsutbyte och nätverkande. Malin och Lena tillsammans med föreningens övriga pionjärer har varit med och ”skapat ett sug i byn att det skall hända något. Vi har velat signalera att ingenting är omöjligt – framförallt inte här. Nu gäller det att förvalta det på bästa sätt” och inte förglömma att det är ”det lilla som är det stora”!

Sofia Svensson